Adresa

Kralja Petra I Karađorđevića 68,    Blv. Cara Dušana 9, Banja Luka

Radno vrijeme

08.30 – 17.00 (Pon – Pet)       
09.00 – 15.00 (Sub)

Kontakt telefon

KONTAKTNA SOČIVA

Kontaktna sočiva su optička pomagala koja korigiraju refrakcijsku pogrešku oka i stavljaju se direktno na oko. Postoje različita sočiva raspoloživa za razne potrebe zavisno o Vašim očima i Vašem stilu života. Sočiva mogu biti korištena kako bi ispravila kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. U našoj optici možemo izvršiti mjerenje, probu i obuku za nošenje kontaktnih sočiva, pregledi se vrše za sve vrste mekih, gaspropunih silikonskih i tvrdih sočiva.

VRSTE KONTAKTNIH SOČIVA

  • Meka kontaktna sočiva
  • Tvrda kontaktna sočiva
  • Polu-tvrda ili gaspropusna GP kontaktna sočiva

Meka kontaktna sočiva imamo u primjeni kao dnevna, mjesečna ili godišnja, a mogu imati veći ili manji procenat vode koji samim tim i određuje da li se moraju skidati svakoga dana ili se mogu nositi produženo, sočiva mogu korigovati dalekovidost ili kratkovidost.  Meka sočiva ne zahtjevaju adaptaciju kod pacijenata, takođe, mogu se koristiti kod različitih vrsta sportova.

Polu-tvrda kontaktna sočiva se nose duži period, od jedne do dve godine. Polutvrda sočiva se često prepisuju kod visokih dioptrija, keratokonusa i slično.

Kontaktna sočiva mogu korigovati astigmatične dioptrije, takođe mogu biti bez boje ili sa bojom, sa prepisanom dioptrijom ili kao kozmetička kontaktna sočiva bez ikakve dioptrije.

KONTAKTNA SOČIVA U BOJI:

Tamna boja očiju je najzastupljenija u svijetu, a istraživanja su pokazala da većina je bar u nekom momentu poželjela da promjeni boju očiju u plavu ili zelenu boju.  Zbog toga su kontaktna sočiva u boji veoma popularna.
Boju oka je moguće promjeniti izrazito, umjereno ili u nijansama prirodnog oka.
Mogu se naći u dve varijante:
Sa dioptrijom – koja mogu rešiti i Vaše probleme sa vidom
Bez dioptrije – koja se nose iz kozmetičkih potreba i nemaju dioptrivnih sposobnosti.

Do sada niste nosili sočiva?

Prvi korak u određivanju Vaših kontaktnih sočiva, jeste provjera dioptrije za naočare, koja se vrši na kompjuterizovanom keratorefraktometru, a zatim pristupamo subjektivnom određivanju dioptrije koja se vrši postavljanjem probnog dioptrijskog okvira i čitanjem zadatih slova, pojmova ili slika sa projekcionog optotipa.

Kada se sa sigurnošću utvrdi Vaša dioptirja za daljinu, eventualnu blizinu i sredinu (računar), može se pristupiti određivanju najpogodnije vrste kontaktnih sočiva za Vas.
Preporukom ljekara i u odnosu na parametre Vaše rožnjače i vrstu dioptrije (sfera, cilindar) određuje se da li ste Vi pogodan pacijent za nošenje mekih ili polutvrdih kontaktnih sočiva.
Nakon određivanja podobne bazne krivine, vrši se postavljanje na Vaše oči. Ukoliko su u pitanju meka kontaknta sočiva odmah se vrši provera dioptrije, odnosno, vidna oštrina, tako da možete odmah znati kako ćete videti sa sočivima koje poručite. Kada su u pitanju polutvrda, potrebno je da znate da je u samom početku nakon postavljanja potrebno izvesno prilagođavanje, te da će Vam trebati 10-15 minuta da se naviknete na ista, tom prilikom možete očekivati pojačano suzenje, curenje iz nosa, kao i grebuckanje ili golicanje samog oka. Onog momenta kada oko prihvati sočivo, pristupa se daljem utvrđivanju dioptrije gde možete znati kako ćete videti sa sočivima koje ćete poručiti.
Zavšna faza je skidanje probnog kontaktnog sočiva. Obuka za pravilno održavanje i rukovanje kontaktnim sočivima sledi po preuzimanju Vaših sočiva.
Kontrola se preporučuje po dogovoru sa Vašim oftalmologom. Zakažite oftalmološki pregled za kontaktna sočiva.

NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

Da li mogu da spavam sa kontaktnim sočivima?

Svaki oftalmolog bi preporučio da ih skidate tokom spavanja kako bi ste izbjegli moguće infekcije i alergijske reakcije i kako bi ste nosili vaša kontaktna sočiva dugi niz godina bez problema.

Da li mogu da nosim sočiva kada imam konjunktivitis?

Po dogovoru sa Vašim oftalmologom velika je vjerovatnoća da ih nećete nositi u periodu dok koristite terapiju za konjunktivitis i druge infekcije, međutim, u individualnim slučajevima, ukoliko je baš neophodno koristiti sočiva u nekom kratkom vremenskom periodu, može se dogoditi da Vaš ofttalmolog to odobri. Svakako, savjet je konsultacija sa ljekarom.

Mogu li da se bavim sportom dok nosim kontaktna sočiva?

Generalno se smatra da su meka sočiva bolja varijanta ukoliko se bavite sportom. Međutim, ono što je presudno, je konkretan sport kojim se bavite. Recimo, za treniranje vodenih sportova, ne preporučuje se nošenje ni mekih ni polutvrdih sočiva iz različitih razloga, mada, uz korišćenje adekvatnih zaštitnih naočara možete trenirati bez problema sa mekim kontaktnim sočivima. Sa druge strane, ukoliko se bavite jogom, aerobikom, pilatesom i slično, nema razloga da odlažete svoja sočiva dok traje trening, za razliku od fudbala, košarke , odbojke kada bi preporuka bila nositi meka sočiva, nikako polutvrda zbog mogućih povreda ili eventualnog gubljenja sočiva.

Koliko traju polutvrda kontaktna sočiva?

Polutvrda kontaktna sočiva traju od godinu i po do dve godine, mada, od različitih faktora zavisi da li će Vam trajati kraće. Duže nošenje se ne preporučuje i u tom slučaju, postupate na sopstveni rizik.

Sa koliko godina se preporučuje početak nošenja kontaktnih sočiva?

Ne postoji uzrasno doba kada se može početi sa nošenjem. Mnogi faktori kao što su lična motivisanost, svijest o osnovnim higijenskim navikama, ali i indikacije za nošenje su ono što određuje pravi momenat za početak nošenja. Savetovanjem sa Vašim oftalmologom dobićete jasniji uvid u to da li ste Vi ili Vaše dete spremni za nošenje kontaktnih sočiva.

Šta obuhvata oftalmološki pregled za kontaktna sočiva?

Ukoliko ste se odlučili da postanete nosilac kontaktnih sočiva, upoznaćemo Vas sa svim detaljima prvog pregleda.